Skip to main content

Een gelukkige vakantie

Hoge energierekeningen, stijgende prijzen door inflatie, een oorlog in Europa. Genoeg redenen te bedenken misschien om enigszins terughoudend te zijn als het gaat om vakantie. Uit recent onderzoek blijkt echter dat mensen die op vakantie gaan zich gelukkiger, gezonder en meer ontspannen voelen. Ze krijgen er weer nieuwe energie van en zijn tevredener met hun leven dan wanneer ze thuis blijven. Er zijn dus genoeg psychologisch gunstige effecten van ‘op vakantie gaan’. 
De belangrijkste zijn:

  • Herstellen van vermoeidheid en stress
  • Vergroten van de psychologische veerkracht
  • Het ervaren van vrijheid

Vrijheid, blijheid
Gewoon even niks ‘moeten’, die keuzevrijheid kan een mens al vanaf de eerste vakantiedag een gelukkig gevoel bezorgen. We zijn tijdelijk verlost van al die verplichtingen die werk, studie of gewoon de dagelijkse beslommeringen van het gezinsleven met zich meebrengen. Op vakantie hoef je geen wekker te zetten, geen deadlines te halen, geen huiswerk te maken en je ziet niet al die klussen die thuis op je liggen te wachten. In plaats daarvan is elke dag een oase van tijd. Niemand die in onze nek hijgt als we ervoor kiezen de hele dag met een mooi boek in een lekkere stoel voor ons vakantiehuisje zitten, midden tussen het groen. Alleen al door de grote hoeveelheid daglicht die we opvangen, gaan we ons steeds vrolijker voelen en slapen zelfs beter. Op een gemiddelde werkdag zijn we vaak maar een half uurtje buiten, maar op vakantie kunnen we lekker de natuur in, slenteren door pittoreske dorpjes of gaan samen zwemmen. Het zonlicht bezorgt ons extra vitamine D, dat weer een heilzaam effect heeft op lichaam en geest. Het gevoel van vrijheid en autonomie dat vakantie ons geeft, is volgens psychologen een belangrijke basisbehoefte, omdat het een positief effect heeft op ons welzijn en op ons functioneren.

Lange voorpret
De voorpret begint al bij het bedenken waar we dit jaar naar toe zullen gaan. Uit onderzoek van The New York Times blijkt zelfs dat in de vakantie-voorpret misschien nog wel meer plezier zit dan in de vakantie zelf. Samen plannen maken, online zoeken, vergelijken. De voor- en nadelen afwegen van een vliegreis tegenover een vakantie in Nederland. De zomers worden steeds langer en steeds warmer, dus de factor ‘weer’ hoeft steeds minder doorslaggevend te zijn. Geen ander volk ter wereld geniet meer van vakantie-voorpret dan Nederlanders. Kijken wat er in de omgeving te doen is aan uitstapjes en bezienswaardigheden, leuke restaurantjes opzoeken en reviews lezen. Je verkeert meteen al in vakantiesferen. Al met al genoeg redenen om nu al eventjes onze alledaagse beslommeringen te laten voor wat ze zijn. Voelt u de vakantiekriebels al opborrelen?