Skip to main content

De geschiedenis van de meivakantie

In 1993 schreven de kranten voor het eerst over de pas ingevoerde meivakantie, die toen nog vaak ‘tulpvakantie’ werd genoemd. De vakantie werd voorgesteld door de Commissie Vakantiespreiding, waarin vertegenwoordigers uit het onderwijs en het bedrijfsleven zaten. Het onderwijs wilde een betere spreiding van de vakanties gedurende het schooljaar, want de lestijd tussen paas- en zomervakantie duurde veel te lang, soms wel een week of vijftien. Als meest ideale periode voor de nieuwe vakantie werd bepaald dat dat rondom de dagen zou moeten dat de meeste Nederlanders toch al vrij waren, namelijk Koninginnedag (toen nog op 30 april) en Bevrijdingsdag 5 mei.

Even op adem komen
De meivakantie werd al snel een welkome afwisseling voor veel Nederlanders. Veel mensen zijn zelfs twee weken vrij; één week wordt vastgesteld door de overheid en scholen zijn vrij om daar een tweede week aan vast te plakken. Dat was in het begin niet zo; eigenlijk was het min of meer een puinhoop. Scholen in lager en voortgezet onderwijs kozen voor verschillende weken vrij zodat als je kinderen had op zowel de basisschool als op het voortgezet onderwijs, je nooit samen vrij had. De hogere scholen vonden dat de scholieren genoeg tijd moesten hebben om zich voor te bereiden op proefweken en examens, terwijl het basisonderwijs klaagde dat de periode tot de zomerperiode voor kleuters en jonge kinderen veel te lang was. Om die impasse te doorbreken, geeft het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap voor de tweede week meivakantie tegenwoordig adviesdata. Meestal is dat vanaf eind april, om zo de huidige Koningsdag (27 april) te kunnen meepikken.

Meivakantie wordt steeds populairder
Wat doen Nederlanders het liefst in de meivakantie? 60% gaat het liefst uit eten, 55% kiest voor de natuur en 45% plant een wandeling in tijdens de meivakantie. De meivakantie groeide de laatste jaren uit tot een heel belangrijke vakantie. Bijkomend voordeel: alleen Nederland kent de meivakantie. Veel landen om ons heen zoals België, Duitsland en Frankrijk, hebben begin april Paasvakantie. Daardoor is het op veel plekken nog lekker rustig terwijl het heel vaak al aangenaam weer is. En nóg een voordeel: de prijzen van accommodaties liggen veel lager dan in het hoogseizoen.

‘Broodnodig voor de gezondheid’
Deskundigen zeggen dat ontspanning net zo belangrijk is als inspanning voor ons brein, ons welzijn en ons welbevinden. Ook voor kinderen is het goed om eventjes los te komen van alle verplichtingen zoals school, huiswerk, sportclubjes etc. want zelfs kinderen zijn tegenwoordig ‘druk-druk-druk’. En vakantie hoeft niet altijd duur te zijn. Een dagje wandelen en picknicken in de natuur of een mooie fietstocht en misschien een terrasje onderweg is ook heerlijk. Maar ook een weekje weg in eigen land wordt steeds vaker al vroeg gepland. De meivakantie geeft niet alleen kinderen weer een beetje lucht, maar leerkrachten en ouders net zo goed.

De meivakantie is dus hét moment om er even lekker tussenuit te gaan. Maar liefst 32% gaat in mei op vakantie. Dat alles duurder wordt, mag voor veel mensen de pret niet drukken. Nederlanders zijn en blijven een reislustig volk. En door corona hebben veel mensen nog steeds het gevoel dat ze iets in te halen hebben. De bestedingen tijdens de vakantie zullen misschien wat lager liggen, maar de vakantie laten we ons niet gauw afnemen!