Skip to main content

Van hittegolven naar hagelstormen; de zomer van 2023 blijft ons verrassen

De zomer van 2023 is zonder twijfel een seizoen van uitersten, waarbij moeder natuur haar krachten laat gelden over de hele wereld. Terwijl sommige landen te maken krijgen met ongekende natuurrampen, blijft Nederland, op de behoorlijk pittige storm begin juli na, tot nu toe gelukkig gevrijwaard van deze extreme weersomstandigheden.

In het noordelijke deel van Europa werden landen zoals Zweden en Noorwegen zwaar geteisterd door de heftige storm ‘Hans’. Verschillende Noorse wegen moesten onlangs worden afgesloten na overstromingen en wegverzakkingen, treinen ontspoorden en honderden mensen moesten worden geëvacueerd.

Terwijl Slovenië te kampen kreeg met verwoestende overstromingen werd het zuiden van Duitsland getroffen door onverwacht zware hagelbuien, waardoor zelfs de sneeuwruimers werden ingezet. En ook Amerika bleef niet achter. De Verenigde Staten werden geconfronteerd met een toename van tornado-activiteit, waarbij vele gemeenschappen werden ontwricht door de verwoestende kracht van deze wervelwinden. In het zuiden van de Verenigde Staten markeerde de zomer van 2023 angstaanjagende hoogtepunten wat de hitte betreft. Death Valley, al bekend om zijn extreme temperaturen, beleefde dagen waarin de thermometer temperaturen van maar liefst 55 graden Celsius aangaf.

Dit wellicht als een van de verontrustende signalen voor de groeiende impact van klimaatverandering wereldwijd. Ook in het zuiden van Europa en delen van Azië is de hitte in juli extreem en wetenschappers zeggen dat “de aarde niet langer opwarmt, maar kookt”. Juli 2023 zou de warmste maand zijn sinds het begin van de metingen 174 jaar geleden. Zelfs de Amerikaanse president Joe Biden noemt de klimaatcrisis nu onverbloemd ‘een existentiële bedreiging’ en kan zich niet voorstellen dat iemand in de huidige omstandigheden de opwarming van het klimaat nog kan ontkennen.

Terug in Nederland leek de zomerse vakantieperiode aanvankelijk na een uitzonderlijk warme en droge maand juni, daarna toch enigszins in het water te vallen. Op woensdag 5 juli raast storm Poly, een van de zwaarste zomerstormen ooit, over ons land in aanloop naar de natte maand juli. De weerstations van het KNMI schrijven gemiddeldes van 100 mm neerslag tegen normaal 78 mm en 61 uren met neerslag tegen normaal 40. Maar is al die regen wel zo uitzonderlijk voor deze tijd van het jaar? Afgezien van de regen, is juli 2023 een redelijk normale zomermaand met 213 zonuren tegen normaal 220 uur. Het was gemiddeld 18,1 graden Celsius tegen normaal 18,3 graden. De zomer van 2023 verloopt in ons land dus in feite niet anders dan andere jaren. Alleen de timing is een béétje ongelukkig, aangezien de meeste regen precies tijdens de zomervakantie is gevallen. Het weer in Nederland mag dan wat onvoorspelbaar zijn, het blijft ons steeds weer verrassen – op zijn eigen unieke manier.

Al die neerslag is wel goed voor de natuur en voor het grondwaterpeil zullen we maar zeggen… Gelukkig is er in het Noord Limburgse genoeg moois te beleven, zelfs met ‘hier en daar een buitje’!