Skip to main content

Maak je hoofd leeg in Noord-Limburg!

Hou je van wandelen én cultuur, dan ben je in Noord-Limburg precies op de juiste plek beland! In Noord-Limburg vind je een schat aan verschillende landschappen. In een tijdsbestek van maximaal twee uur, kun je wel tal van uiteenlopende landschappen doorkruisen, zoals bossen, stuifduinen, akkers, broekbossen, beekdalen, Peellandschappen en niet te vergeten, de oevers van de Maas.

Maar niet alleen in de natuur maak je je hoofd leeg. Noord-Limburg kent ook bruisende steden als Venlo, Roermond en Maastricht, naast eeuwenoude dorpjes. Je kunt niet alleen struinen door steden of dorpen, maar ook thema-routes lopen langs cultuurhistorische of bourgondische plekken.
We lichten een klein tipje van de sluier op van twee bijzondere dorpjes.

Baarlo: Kastelen en kunst

Een route van 10 km in en rondom het dorp Baarlo (aan de Maas), leid je langs diverse kastelen, zoals D’Erp, De Berckt, Scheres en Chateau De Raay. Je komt onderweg de bijzondere kunst van Tajiri tegen, naast een Middeleeuwse wasplaats (De Sprunk) in het dorp. Aanvankelijk een drinkplaats voor het vee dat in de beemden en uiterwaarden van de Maas had gegraasd en vanaf het begin van de 19e eeuw kreeg het de functie van dorpswasplaats. Vrouwen uit het dorp kwamen met kruiwagens en manden vol wasgoed naar De Sprunk om hier hun wasjes te doen en uiteraard werden ondertussen de laatste dorpsnieuwtjes uitgewisseld.

In het groene hart van Baarlo ligt Kasteelpark ’t Kempke, dat samen met de historische gebouwen erom heen een monumentale status heeft gekregen. Voor de kinderen is er een speeltuintje en een dierenweide en met een vispas en vergunning van de Baarlose Hengelsportvereniging, mag er zelfs gevist worden in de gracht.

Maak de overtocht met het veer Baarlo-Steyl

En bent u in Baarlo uitgekeken, maak dan de oversteek met de veerpont naar het pittoreske kloosterdorpje Steyl. Van 1 oktober t/m 31 maart vaart het veer op maandag t/m vrijdag van 07.00-20.00 uur en op zaterdag, zon- en feestdagen van 08.00-20.00 uur. Van 1 april t/m 30 september dagelijks tot 21.00 uur.
In Steyl kunt u onder andere het unieke en authentieke missiemuseum bezoeken met tal van bijzondere cultuurhistorische voorwerpen en vooral de enorme en unieke collectie aan opgezette vogels, reptielen, insecten, vlinders en zoogdieren.
De Duitse priester Arnold Janssen kocht in 1875 een herberg aan de Maas, waar hij een opleiding voor missionarissen wilde beginnen. In de jaren erna volgden maar liefst drie monumentale kloosters en bijgebouwen. Het Missiehuis Sint Michael waar priesters en broeders werden opgeleid, het Heilig Hartklooster (de blauwe zusters) waar meisjes werden opgeleid voor de missie en het Heilige Geestklooster (de roze zusters) waar jonge vrouwen intraden in het slotklooster en waar nog altijd 24 uur per dag wordt gebeden. Doordat de missionarissen over de hele wereld werden uitgezonden, ontstond in Steyl een wereldcentrum.

In Steyl zijn verder nog het Limburgs Schutterijmuseum, een volledig gerestaureerd Ketelhuis dat elektriciteit voor de kloosters produceerde en Keramiekcentrum De Tiendschuur te bezichtigen. En wat te denken van het Wereldpaviljoen, een bijzondere culturele attractie die voornamelijk de kinderen kennis zal laten maken met andere culturen. En dat alles op loopafstand van elkaar.

Kortom: met alleen al de dorpjes Baarlo en Steyl komt u gegarandeerd ogen en tijd te kort!

Op de website www.visitnoordlimburg.nl vindt u meer informatie over diverse mooie en bijzondere wandelroutes in het Noord-Limburgse landschap.