Skip to main content

De mooiste wandelroutes in Limburg

Wist je dat Noord- en Midden-Limburg rijk zijn aan schitterende natuurgebieden? Maar liefst drie nationale parken zijn hier te vinden: De Maasduinen, De Grote Peel en De Meinweg. Talloze kant- en klare wandelroutes vind je hier via de bekende knooppunten of eenvoudig door de gekleurde paaltjes te volgen. We geven je graag nog meer tips voor enkele van de mooiste wandelroutes in Limburg.

Moerasbos Het Schuitwater

Moerasbos Het Schuitwater is een verborgen pareltje. Het is exact wat de naam al zegt: een bos dat gedeeltelijk een moeras is geworden. Je wandeling voert je door dichte moerasachtige gebieden, waar bijzondere vogels en vlinders te spotten zijn. En plotseling sta je weer op droge graslanden en sta je oog in oog met grote grazers. De 9,1 kilometer lange rondwandeling heet ‘Broekhuizermolenbeek’ en start op de Parkeerplaats Het Schuitwater aan de Horsterweg in het Noord-Limburgse Broekhuizen. Het pad is niet rolstoeltoegankelijk en huisdieren zijn aangelijnd toegestaan.

Nationaal Park de Maasduinen

De wandelroute rondom het Reindersmeer, is één van de fraaiste wandelroutes in Nationaal Park de Maasduinen. Het Reindersmeer is zelfs uitgeroepen tot het mooiste meer van Nederland! Azuurblauw, met prachtige loofbomen omzoomd. Het is een route van 7 kilometer, die je kunt inkorten naar 4 kilometer wanneer je onderweg gebruik maakt van het trek-pontje. Onderweg tref je verder een mooie loopbrug en een vogelkijkhut aan. De rondwandeling start bij het Bezoekerscentrum de Maasduinen, Bosserheide 3E in Well, is niet rolstoeltoegankelijk en huisdieren mogen ook hier mee, mits aan de riem.

Nationaal Park De Meinweg

Ook Midden-Limburg ligt binnen je bereik, wanneer je verblijft bij JDL Camping & Holidays. Hier vind je onder andere de wandelroute Meivennen, die door de Meinweg loopt. Deze voert je langs de zogenoemde terraswanden, dat zijn steile hellingen van soms wel 50 meter hoog en door vennen en moerasbossen. Je wandeling brengt je op en neer door het Duits-Nederlandse Grenspark Maas-Swalm-Nette. Ook wandel je over een spoorlijn die inmiddels buiten gebruik is: de IJzeren Rijn.
De afstand van deze wandelroute is 18 kilometer, en start op de parkeerplaats Melickerbosweg in Herkenbosch. De hond mag aangelijnd mee en ook deze route is niet rolstoeltoegankelijk.

Wandelroute Sint-Pietersberg: Duivelsgrot

We dalen iets verder naar het zuiden af naar de 9 kilometer lange rondwandeling die je meevoert langs de allermooiste plekken bij de Sint-Pietersberg in Maastricht, zoals Fort Sint Pieter, vlinderrijke kalkgraslanden, de ENCI-groeve, de oehoevallei, de Duivelsgrot en uitkijkpunt ‘de Ster van d’n Observant’. Kortom: veel variatie!

De ENCI-groeve staat bekend als de plek met zuurblauw water en wanneer je niet beter weet, waan je je op een Zuid-Europees strand. De kalksteengroeve meet maar liefst 150 hectare. Er werd kalksteen gewonnen, klinker geproduceerd en vervolgens vermalen tot cement.
Het startpunt van de wandeling is bij de parkeerplaats Oog van Sint Pieter, Luikerweg 80 in Maastricht. Ook hier zijn honden aan de lijn toegestaan en is de route niet rolstoeltoegankelijk.

Meer informatie over de routes en wandelgebieden vind je op de website van Natuurmonumenten. Hier kun je ook een routebeschrijving downloaden.

Veel wandelplezier in het mooie Limburgse land!